Geçici Kelimeler, Geçmeyen Görüntüler

Devam eden hareket…Düşünceyi sekteye uğratan, düşüncenin yetişemediği, eğer eşlik etmezse içe dönerek bozulmaya başlayacağı kilitleneceği hareket. Zamanın temellendiği bilincimizin bir varoluş biçimi olarak dilde ortaya çıkardığı eylemselliğin anlam kazandığı hareket-zaman ilişkisi..

Dört yıl önce Moskovadaki Lujniki Stadyumunda 15 Temmuz 2018’de oynanan final maçı. Hırvatlar-Fransızlar ’ın karşısındaydı. Bugün bu iki zaman arasında geçen bunca gün ve an, acılar, savaşlar ve tüm dünyayı tutan bir salgının sonrasında; bugün bu iki zaman birbiriyle birleşiyor. Rusya’da Hırvatlar Fransızlar’a kaybetmişlerdi, Katar’da bu kez Arjantin’i geçemediler. Bugün 2.kez Dünya Kupası üçüncüsü olmak için oynayacaklar. 17 Temmuz 1998’de Hollanda karşısındaydılar ( üzerinden neredeyse 25 yıl geçmiş.) Davor Suker’in golünü hatırlar gibiyim, golünü ve sevincini. O Turnuvada Fas’ı hatırlıyorum, Fas’ın ışıltılı bir zafere rağmen elenmesini de . Norveç’in Brezilya’ya son 7 dakikada iki gol atması, ,turnuva tarihinde sıkça gördüğümüz türden tuhaflıklardan biri. Brezilya’nın  2002’de Kosta Rika maçında da benzer bir şey yaşayabileceğimizden korkmuştuk, neyseki o gün kazandılar.

 Futbolun öznel sevinilenlerle ilgili sunduğu o an’lar… Zamanı aşan zaman içinde bir uzam hareketi oluşturan Fransa’yı Rusya ile Rusya’yı Katar ile birleştiren o anların ve sevinçlerin görüntüsü.  Hırvat oyuncuların üzüntüsü, Griezmann’ın penaltısı, sevinci. Yarında Arjantin ile oynayacaklar. Arjantinliler Messi ile ,çoğu insana göre tüm zamanların en iyi ama neredeyse herkesin en iyisi değil tartışmasında yer alan Messi ile, bu kez kazanmak istiyorlar. Messi için de zaman akıyor. Rijkaard’ın şans verdiği ilk gençlik günleri üzerinden çok turnuva geçti.2014’te kupaya bakışı hale akıllarda.

Almanlar kupalar tarihinin en çok final oynayan takımı o turnuvadan sonra pek yok.  Ama Fransızlar , o göçmenlerle kurdukları kadrolarla 7. Turnuvada 4. Finali oynayacaklar ve 2 kez kazandılar, belki üçüncüyü kazanacaklar.[1] Bu süreçte kupanın en büyükleri olan Almanya ve Brezilya birini kazandıkları iki final oynarken İtalya Fransa’dan aldığı bir final oynadı ve son iki turnuvadır yoklar! İspanya domine ettiği oyunu ve muhteşem İniesta Xavi ikilisine rağmen sadece bir Dünya kupası kazanabildi.[2]  İngilizler ise çok yetenekli kadroları ve ,iyi oyunlarına rağmen sonucu hiç getirememişlerdi.

Peki Fransızları diğerlerinden ayıran neydi? Neden bu kadar başarılı oldular son dönemde? Birden çok mevkide var olan inanılmaz alternatifli bir kadro mu ? Alışkanlıklar mı? Ülkede sürekli tartışılan göçmenlerin getirdiği zenginlikler mi? Pragmatik oyun mu? Sürekli kazanmanın getirmiş olduğu özgüven mi?[3] Fas maçında örneğin atılan iki golde de Mbappe ‘nin çabası ve sonrasında topun kendi arkadaşlarının önüne düşmesi. Fransa’yı ileri taşıyan bu muydu? Yani bu futbol şansı dediğimiz şey. Aynı durumu İngiltere maçında da yaşadılar, oyunu oynayan İngilizler oldu, penaltıyı kaçıran ve sonrasında trajik olarak kaybeden. Fransa ise tüm eksikliklere rağmen belki yukarıda saydığımız sebep yada sebeplerin etkisiyle yine finalde buldu kendini. Cezayirli Zidane’e vardı şimdi Kamerunlu Mbappe.

Futbol yazılarının geçiciliği ile ilgili genel bir düşünce malumdur. Tahminler maçların öncesinde yapılan yorumlar, liglerin devamı ile ilgili öngörüler, geçicidir. Bir süre sonra anlamını yitirmeye başlarlar .Oysa Dünya Kupaları ile ilgili maçlar , bu maçlarla ilgili düşünceler/anlar ve görüntüler pek geçmez. Maçlar uzamda oynanmaya devam eder. Sevinçler ve üzüntüler , çalımlar ve kurtarışlar, şutlar ve atılan goller … Sürekli tekrarlanan bir döngü içinde yazıların, görüntülerin , zihinlerin içinde devam eder.

Bir yandan Fransa’dan bahsederken diğer yandan da Arjantin ve Messi için bu maçın son bir Tango olduğunu, hep uzamda devam edecek, sürecek bir dansın kaybedeni olmamak için ellerinden geleni yapacaklarını unutmamak gerekir . Ayrıca hep daha iyi işler yaparak geldiler. Neler olacağını görmek için bir gün daha bekleyeceğiz. Öncesinde ise turnuvanın yüz akı iki takımın 2.kez karşılaşmasını izleyeceğiz.


[1] Ayrıca o süreçte bir Avrupa Şampiyonluğu (2000)  bir de finali var (2016)

[2] İki de Avrupa Şampiyonluğu kazandılar. (2008-2012)

[3] Fransa, Dünya Kupası veya Avrupa şampiyonasında oynadığı son altı yarı final maçını kazandı (1998, 2000, 2006, 2016, 2018, 2022) kazandı.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir