"Dışarıdan sıra sıra tramvaylar geçiyordu, paltolar geçiyordu, insanlar geçiyordu, kuşlar geçiyordu, kediler geçiyordu, vapurlar geçiyordu, hayatlar geçiyordu. Hiçbir geri gelmiyordu.” Böyle diyor yazar. Öykülerinde bu…
İçeriği OkuBir insanın elinden hayatı boyunca kendisini kandırdığı şeyi aldığınız anda mutluluğunu da bitirirsiniz. (Henrik Ibsen) Norveçli yazar Dag Solstad (1941-) eserlerinde hayatın rutinlerini, sıradan…
İçeriği OkuYeryüzü Kitabı’ndaki öyküler için yaşam ve yaşanılan yerlerin öznelliği üzerinden mizansenler oluşturulmuş. Bu bir tekne, bir dağın yanındaki araştırma merkezi, bir ormandaki kulübe, kuş uçup…
İçeriği OkuSayı sistemleri ve sayılar genel olarak insanların ve toplumların düşünme biçimini, teknik düşünsel ve bilimsel gelişimlerini etkilemiştir. Hint/Arap sayı sisteminin tüm dünyada kabul görmesi meselesi…
İçeriği OkuHer şeyin bir döngü içinde olması, tekrar ve tekrar yaşanması… Bu birçok kurgusal eserde karşımıza çıkan bir kavram. Eternal Return (Recurrence) düşüncesi (Bengi Dönüş) zamanın…
İçeriği OkuJaponya ve Çin arasında bölgesel gücü ve kontrolü sağlamak için uzun yıllar büyük ve kanlı savaşlar yapılmıştır. 1894 yılında Birinci Çin- Japonya Savaşı sonunda Japonlar…
İçeriği Okuİhsan Oktay Anar’ın uzun bir bekleyişin ardından okuyucuyla buluşan kitabı “Tiamat” ile ilgili okuyan insanlardan aldığım ilk tepkiler genelde kitapta çok fazla teknik terim kullanıldığı…
İçeriği OkuTürk tarihinin bilinen en eski kavimlerinden biri Kırgız Türkleridir ve Orta Asya’nın en eski milletlerindendir. Kırgızlar, Türk mitolojisinin en önemli destanlarından biri olan Manas Destanı’nın…
İçeriği OkuDünyanın en kalabalık ve en köklü ülkelerinden biri şüphesiz Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Aynı zamanda, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve satın alma gücü paritesine (SAGP)…
İçeriği OkuBuharlı makinenin bulunması ile gemilerin ve tren yollarının artması ve bu sayede coğrafi keşiflerin yapılması birçok farklı hammaddeye ulaşımı sağlamıştır. Bu durum da 1860’lı yıllarda…
İçeriği Oku